Spejlteleskoper

Et spejlteleskop er en type af stjernekikkert, som benytter et spejl som lyssamlende element (objektiv). De er billige at fremstille i forhold til linseteleskoper pr. cm lysåbning og egner sig specielt godt til observationer af galakser og andre lyssvage objekter.

I forhold til linseteleskoper kræver de dog lidt mere øvelse og vedligeholdelse – men gevinsten ved at iagttage himmellegemer langt ude i det uendelige univers er naturligvis det hele værd.

22 varer

pr. side

Fordelene ved at bruge et spejlteleskop

Der er mange unikke fordele ved at bruge et spejlteleskop, selvom andre stjernekikkerter også har deres særlige sæt af fordele. Sådan er det med optik – der findes ikke en løsning, der er god til alt. Her må man vælge, hvad det er, man har brug for, når man er på markedet efter et nyt teleskop. Det er også derfor, at mange hobbyastronomer har et lille udvalg af teleskoper – ligesom en passioneret fotograf har mange forskellige objektiver, der passer til hver sin opgave. 
 

Nogle af de mest væsentlige fordele ved et spejlteleskop er:

  • Det er langt billigere at fremstille spejle end for eksempel det optiske glas, der findes i et linseteleskop. (I forhold til forskellige typer af teleskop med samme blændeåbning.)
  • Der forekommer ikke de samme farvefejl, som er en uhensigtsmæssig kontrastforskydning, der ofte forekommer ved brug linseteleskoper.

Hvad er et spejlteleskop?

En af de meste populære former for teleskoper i dag er det såkaldte newtonske spejlteleskop. Som navnet antyder, er det opfundet af en af verdens mest prominente videnskabsfolk, Isaac Newton, som gjorde mange interessante opdagelser inden for blandt andet tyngdekraft.

Men han var også interesseret i lys, hvilket drev ham til at opfinde et teleskop, som ved hjælp af en spejlkonstruktion med kurvede spejle samler lys og kan præsentere de sparsomme lyssignaler fra langt ude i universet og gøre dem synlige for det menneskelige øje. Et spejlteleskop er derfor for den ambitiøse hobbyastronom, der ønsker sig udsyn mod de fjerne afkroge af verdensrummet hjemmefra.

Kontakt Kikkert-teleskophuset, hvis du har spørgsmål om linseteleskoper

Du er meget velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for hjælp til valg af dit næste spejlteleskop. Med flere årtiers ekspertise på bagen ved vi, hvad vi taler om – og vi har desuden kun interesse i at give dig de allerbedste oplevelser med din kikkert. Derfor sørger vi naturligvis for at finde en god løsning til dig, som passer til dit personlige behov.

Vi glæder os til at høre fra dig.