Stjernekikkerter

En stjernekikkert – også kaldet et teleskop – er et redskab, som bruges til at iagttage forskellige objekter i universet. De fleste moderne teleskoper fungerer ved at bruge en kombination af bøjede spejle, der samler lys fra nattehimlen og præsenterer dem i en eller anden forstærket grad for beskuerens øje.

Varer 1-36 af 489

Side
pr. side

Stjernekikkerter og teleskoper - Lad verden åbne sig for dig

Med moderne produktionsteknik er det i dag muligt for selv nybegyndere at købe en stjernekikkert – eller, for at bruge den rette tekniske betegnelse, et teleskop – som kan studere solsystemet, galakserne og de fjerne deep sky-objekter. Noget, som var forbeholdt et fåtal af mennesker samt universiteter og observatorier for blot ganske få årtier siden.

Nu er det ganske let at træde i Galileis fodspor og selv rette blikket mod himlen. Og endda med noget meget bedre udstyr end det, der dengang var til rådighed. Selv med de billigste modeller af stjernekikkerter, som vi forhandler, kan du få en fornemmelse af, hvor fascinerende universet omkring os er.

Hos Kikkert-teleskophuset har vi mere end 60-års erfaring med salg af grej, der egner sig til astronomiske hjemmestudier, og vi står altid klar med råd og vejledning på telefon eller e-mail.

Hvad er en stjernekikkert?

Lige siden vi mennesker begyndte at blive bevidste om os selv – før stjernekikkerter overhovedet fandtes – har vi kigget nysgerrigt og drømmende op mod stjernehimlen. I dag er det muligt gå på stjernesafari med spændende optiske instrumenter, vi kender som stjernekikkerter.

De allerførste teleskoper, som banede vejen for vores videnskabelige forståelse for universet, var lavet af glas – og mens der stadigvæk findes teleskoper, hvis optik består af objektiver med glaslinser, bruges der i højere grad spejle i dag. Det gør der, fordi spejlene vejer betydeligt mindre, og de er meget lettere og ikke mindst billigere at fremstille end de bekostelige alternativer i glas.

Hvornår blev det første teleskop opfundet?

De første teleskoper blev taget i brug af blandt andre Galileo Galilei – en pioner inden for astronomi – omkring begyndelsen af 1600-tallet. På denne tid skabte nattehimlen fascination hos mange mennesker verden over med en forståelse af, at man med det rette udstyr kan se meget mere, end hvad det simple øjekast kan indfange.

Galilei var efter sigende den første til at rette et teleskop op mod himlen. Inspireret af teknikken fra mikroskoper tilføjede han en fokusmekanisme til sin stjernekikkert og kunne således blandt andet se kraterne i månens overflade, Mælkevejens lysende bånd, solpletter på vores egen sol og Jupiters måner.

Inviter hele universet ned i øjenhøjde med en stjernekikkert

Det ukendte har altid interesseret os. Det, der principielt er en del af vores verden, som vi ikke lige kan se, men som vi ved, er der. Det gælder både for de mindste elementer i den mikroskopiske del af vores verden, det åndelige – og ikke mindst de ufatteligt store enheder, der er til stede i universet på den anden side af vores egen klodes velkendte atmosfære.

Nysgerrigheden omkring universet er manifesteret i utallige bøger, sange og film, der reflekterer over mulighederne i den del af kosmos, vi ikke kender til fulde. Og det har skubbet til behovet for at se tingene med egne øjne. Et behov for at vide. En speciel glæde ved at se det selv. For ét er at se dokumentarudsendelserne i fjernsynet, hvor der vises optagelser og billeder fra rummet – men det er selvklart noget andet at have noget udstyr, der gør det muligt selv at rette blikket mod det uendelige og få øje på tingene.

Du kan faktisk få øje på en hel del ret interessante ting med en stjernekikkert i prisklassen for den almindelige forbruger nu om dage. Det er en ganske særlig aktivitet. En fantastisk og opløftende oplevelse, som vi med vores ekspertise i stjernekikkerter og teleskoper selvfølgelig gerne vil hjælpe dig til at få del i og eventuelt at give videre til andre.

Her finder du den stjernekikkert, du har brug for

Hos Kikkert-teleskophuset har vi mange forskellige slags stjernekikkerter/teleskoper. Her finder du alt lige fra forholdsvist billige stjernekikkerter til nybegyndere til de stærkere og mere avancerede stjernekikkerter, som er for de mere kræsne entusiaster – såkaldte hobbyastronomer, der eventuelt har været i gang med de astronomiske iagttagelser i et stykke tid.
Alle vores stjernekikkerter overholder naturligvis vores egne høje kvalitetskrav. For grundet populariteten af hobbyen findes der meget kikkertudstyr og -tilbehør af en tvivlsom kvalitet, som ikke giver en særligt god oplevelse. Derfor kan du være sikker på, at de stjernekikkerter, du kan købe hos os, er fuldstændig i orden til den målgruppe, vi henvender os til i vores produktbeskrivelse.

Hvilke stjernekikkerter og teleskoper findes der?

Der findes mange forskellige typer af stjernekikkerter/teleskoper, der ser ret forskellige ud i udseende og passer til vidt forskellige behov. Præcis som det er tilfældet med andet optisk udstyr – for eksempel med kikkerter eller objektiver til kameraer – har de forskellige modeller nogle særegne styrker og svagheder.
Hver især kan vores stjernekikkerter/teleskoper lidt af det hele. Men nogle af vores stjernekikkerter har nogle features, som gør dem bedre end andre på nogle bestemte områder. Nogle er for eksempel særligt gode at se på måner og planeter med, og andre er bedst til deep-sky eller fotografering.

  • Begynderteleskoper: Under vores begynderteleskoper har vi samlet nogle særligt begyndervenlige teleskoper, som er forholdsvist lette at forstå og anvende – og som derfor passer til dem, der skal købe deres første teleskop eller til børn, der har en interesse for astronomi. Her er både billige stjernekikkerter til et par hundrede kroner, stjernekikkerter, som kan bruges sammen med din smartphone, hvor du kan tage billeder og dele med vennerne, og de mere avancerede stjernekikkerter, der via computerstyring guider dig rundt på stjernehimlen.
  • Computerstyrede teleskoper: Den såkaldte GoTo-teknologi gør det muligt at styre stjernekikkerter automatisk hen på et bestemt himmellegeme, hvis koordinater er gemt i systemet. Efter en kort alignment-procedure finder stjernekikkerten selv frem til det himmellegeme, du gerne vil observere. En perfekt løsning til amatørastronomerne, som ikke selv kan finde rundt på himlen, og til avanceret astrofotografering. Læs mere om vores computerstyrede teleskoper her.
  • Linseteleskoper: Klassisk teleskoptype, der benytter en linse som lyssamlende element (objektiv). Linseteleskoper giver skarpe billeder og egner sig specielt godt til observationer af Solen, Månen, planeterne, dobbeltstjerner og stjernehober. Som nybegynder er linseteleskoper specielt gode, da de sammenlignet med spejlteleskoper – er mere robuste og brugervenlige. Vi har et stort udvalg af linseteleskoper, som du kan se her.
  • Spejlteleskoper: Teleskoptype, der benytter et spejl som lyssamlende element (objektiv). De er billige at fremstille i forhold til linseteleskoper pr. cm lysåbning og egner sig specielt godt til observationer af galakser og andre lyssvage objekter. I forhold til linseteleskoper kræver de lidt mere øvelse og vedligeholdelse. Klik her, og læs mere om vores spejlteleskoper.
  • Dobsonian-teleskoper: En designtype, der kombinerer specielt udformede spejle og linser, så der opnås stor lysfølsomhed og et stort åbningsforhold, mens der er kontrol med koma og astigmatisme. Du får med andre ord det bedste fra både linseteleskopet og spejlteleskopet uden nogen af ulemperne. Af katadioptriske teleskoper findes blandt andet Maksutov-Cassegrain, Schmidt-Cassegrain og Advanced Coma-Free.

Hvis du er i tvivl om, hvilken type der er bedst til dit behov, er du mere end velkommen til at kontakte os. Så hjælper vi dig gerne med at finde den bedste stjernekikkert, der passer til dine ønsker og dit budget.

Er du på udkig efter effektivt tilbehør til dit teleskop?

Hos Kikkert-teleskophuset er vi blandt de førende i Danmark inden for optisk udstyr. Derfor har vi alt det, du skal bruge til enten hobbyen eller mange erhvervsmæssige formål. Det gælder naturligvis også for alt i tilbehør til dit teleskop. Her finder du for eksempel nye reservedele som linser og okularer. Men vi har også ekstraudstyr, som kan gøre dine oplevelser og muligheder endnu bedre.

For eksempel har vi et bredt udvalg af fotografisk udstyr, der kan hjælpe dig med at dokumentere dine iagttagelser digitalt og eventuelt dele dine billeder med andre interesserede. Vi har naturligvis også den særlige software, du skal bruge til at “bygge” gode billeder af stjernehimlen med.  

Er du en af de mange, som godt kan lide at tage på tur med dit udstyr, tilbyder vi et sortiment af forskellige kufferter og tasker, ligesom vi også har batterier og kabler, som skal bruges til at få grejet til at fungere optimalt, når du befinder dig ude i naturen – i tilstrækkelig afstand fra byens forstyrrende lys. Og er der noget tilbehør, du ikke lige kan finde her på vores webshop, er du meget velkommen til at tage fat i os – enten pr. telefon inden for vores åbningstid eller ved at skrive en mail til os med din forespørgsel.
Du kan også se alt inden for tilbehør til teleskoper.

Mere end 60 års erfaring med stjernekikkerter

Vores personale har mere end 60 års erfaring inden for optik til dyrkelse af det astronomiske univers på hobbyplan, hvor udstyret skal være fuldstændig i orden. Vi står altid klar med gode råd og vejledning, når du skal vælge den helt rigtige stjernekikkert til dig selv eller en, du holder af. 

Vores FAQ kan forhåbentlig hjælpe med at forklare de mange forskellige udtryk, der også gælder for stjernekikkerter og teleskoper, og som kan virke forvirrende for mange førstegangskøbere og nybegyndere. Og måske får du også svar på nogle spørgsmål, som du ikke vidste var relevante at stille her.

Hos Kikkert-teleskophuset er vi specialiseret i reparation af stjernekikkerter

Har du en stjernekikkert, som du holder meget af, men som ikke længere fungerer helt efter hensigten? Så lad os kigge på den på den på vores eget optiske værksted. Vi garanterer ikke, at vi kan reparere den – men måske er der en chance for, at du ikke behøver at investere i en ny stjernekikkert. Vi er vant til at tage os af lidt af hvert inden for optiske instrumenter, og måske kan vi også redde dit, hvis du giver os muligheden. Kontakt os pr. mail eller telefon for at høre mere om mulighederne.

Vi giver dig gerne ærlig og professionel rådgivning, inden du køber

Forvirrer ovenstående om stjernekikkerter mere, end det gavner? Frygt ej. Vi er naturligvis klar til at give dig personlig og ærlig rådgivning, inden du køber en stjernekikkert eller et teleskop online. Ring til os – så lytter vi til dine overvejelser og behov, inden vi anbefaler, hvilken type stjernekikkerter du skal købe.