Mikroskoper til børn

Mikroskoper til børn er en fantastisk måde for dem at lære om den verden der ikke altid kan ses med det blotte øje. De kan se insekter og andre små dyr, der lever i deres egen have eller i naturen.

24 varer

pr. side

Hvorfor skal dit barn have et mikroskop?

Videbegærligheden kender nærmest ingen grænser, når det gælder børn og unge, der på ganske overraskende facon husker mange finurlige og videnskabelige fakta, som de ofte har set i naturudsendelser på TV, har fået fortalt eller har læst om på nettet eller i bøger. Når man giver sit barn et mikroskop, bakker man op om en god og sund fritidsinteresse, som i den grad kræver aktiv deltagelse, og som eventuelt også kan danne ramme om en hyggelig og lærerig social aktivitet mellem barn og forælder. Et mikroskop til børn giver timevis af underholdning for både piger og drenge, når der skal kigges og opdages i den mikroskopiske verden. En verden, der aldrig bliver udtømt for nye opdagelser og spændende iagttagelser.


Her på siden har vi samlet alle de mikroskoper, som har en særlig relevans i forhold til børn. De ligner ikke produkter til børn, da vi hos Kikkert-teleskophuset altid har fokus på og speciale i optisk udstyr af en vis kvalitet. Derfor får du også de bedste forudsætninger for, at dit barn får det meste ud af udstyret, når du køber et mikroskop til børn her hos os.

Giv dine børn en sund interesse for naturvidenskaben med et mikroskop

Noget af det allerbedste ved børn er, at de fra naturens side er velsignet med en sund og aktiv nysgerrighed. Samtidig har de en vidunderlig forestilling og et anderledes kreativt mindset, som er let at misunde dem. De fleste børns hyperaktive hjerner kræver ustandseligt information og stimuli – og det er netop gennem naturvidenskaben, at børnene har en særlig mulighed for at holde fast i og videreudvikle denne sunde tilgang til verden. 

Et mikroskop er et videnskabeligt redskab, der kan bruges af alle børn i en vis alder. Det er et redskab, der giver børn mulighed for selv at finde svar på nogle ting omkring den fantastiske verden, der omgiver dem. Der findes dog mange forskellige mikroskoper med forskellig funktionalitet. Og det kan være lidt af en jungle at finde ud af, hvilket mikroskop der egner sig bedst til børn. Det er noget af det, vi vil forsøge at kaste lidt lys over her på siden.


Det første skridt til, at børn kan få rigtigt stor fornøjelse af et mikroskop, er at forstå, hvad et mikroskop kan bruges til, og hvad det er, der rent teknisk sker, når man kigger på ting gennem et mikroskop. Derfor er det meget naturligt at begynde med at fortælle børn, at et mikroskop i bund og grund er en form for meget stort forstørrelsesglas, der lader børn se en masse ting, der er så små, at de normalvis ikke kan iagttages med det blotte øje. Det er også oplagt at forklare børn, at opfindelsen af mikroskopet har gjort det muligt at forstå så meget om vores verden, at det har banet vejen for en voldsom udvikling inden for nærmest en hvilken som helst forgrening af videnskabens verden; det gælder for eksempel inden for biologi, medicin og teknologi. 

Men hvad er egentlig forskellen i de forskellige typer af mikroskoper, som er relevant baggrundsviden, når du er på jagt efter et godt mikroskop til børn? Det vil vi forsøge at kaste lys over i de følgende afsnit.

Hvilket mikroskop er det bedste til dit barn?

Overordnet kan man skelne mellem to forskellige typer af mikroskoper til børn; der findes en type af mikroskoper (ofte også kaldet en stereolup), der ikke er så kraftige og som oftest bruges til at studere overflader på faste objekter, som for eksempel mønter og sten osv. Og så findes der kraftige mikroskoper, der har en meget højere forstørrelsesgrad og kan bruges til at studere gennemsigtige prøver af forskellige materialer. Det kan for eksempel være celler, bakterier, osv. 

Uanset hvilken type af mikroskop til børn, du vælger, er mange af funktionerne og tilgangen til at bruge mikroskopet egentlig nøjagtig de samme. Indledningsvis bør du nok lige assistere dit barn i at bruge et mikroskop, selv om det er til børn. Her præsenterer vi nogle af de ting, som vi synes er vigtige, når du giver dit barn adgang til sit første mikroskop:

  1. Sørg for at vælge et mikroskop, der er børnevenligt. Der findes mange mikroskoper, som ikke egner sig særligt godt til børn. Det er derfor vigtigt, at du ikke vælger et af de mikroskoper, som kan være med til at begrænse dit barns interesse allerede fra begyndelsen. Her på siden har vi dog samlet alle de produkter, som egner sig særligt til børn i forskellige aldre.
  2. Sørg for, at mikroskopet står ordentligt. Sørg eksempelvis for, at mikroskopet er placeret på et fladt og stabilt underlag. Lær dem, hvordan de tænder for lyset på mikroskopet, og eventuelt hvordan de skruer op og ned for lyset, så det passer til forskellige forhold. 
  3. Sørg for, at du sætter dig ind i de tekniske muligheder og funktioner på forhånd. Hvert mikroskop til børn har sine egne måder, det skal håndteres på. Derfor anbefales det, at du som voksen sætter dig ind i, hvordan dit nye mikroskop til børn fungerer, så du har mulighed for at formidle den rette viden videre til de børn, der måske ikke er lige så ferme til selv at give sig i kast med en teknisk manual eller instruktionsbog.

Heldigvis kommer langt de fleste af de mikroskoper til børn, som du kan købe her hos os, med en udførlig og forståelig manual, der forklarer, hvordan man bruger det pågældende mikroskop til børn på den korrekte måde og dermed får mest ud af sit udstyr.

Sådan lærer du dine børn at bruge et mikroskop på den rigtige måde

Selv om du er på markedet efter et mikroskop til børn, er hvert af de mikroskoper, som du finder her på siden, et instrument i en høj kvalitet, som kan holde i rigtigt mange år, hvis du og dit barn passer godt på det. En af de vigtigste ting at lære børn, når de skal passe godt på deres mikroskop, er at transportere det på den mest hensigtsmæssige måde. Et mikroskop til børn skal altid bæres ved hjælp af begge hænder. En hånd til at tage fat om selve den opadgående arm og en hånd til at holde under mikroskopet for at støtte vægten.

Vælg et børnevenligt mikroskop, der giver dit barn de bedste oplevelser

Selv om et mikroskop til børn kun har et enkelt øjestykke, anbefales det at bruge det med begge øjne åbne for at undgå overbelastning af øjnene. Det kan nemlig være ganske anstrengende for børn – og nogle voksne, for den sags skyld – at holde det ene øje lukket i længere tid ad gangen. Det er dog mest af alt et spørgsmål om personlig præference; hvis du eller dit barn godt kan lide at lukke det ene øje for at fokusere på objektet, er dette naturligvis også en mulighed. Forklar dit barn, at det hele bliver vendt på hovedet, når du kigger gennem et mikroskop til børn. Når du flytter objektet til venstre, bevæger det sig til højre i billedet. Det kan godt være lidt besværligt i begyndelsen, men er i sig selv også lidt fascinerende. 

Undgå for alt i verden at røre ved glasset med dine fingre. Og hvis linsen endelig skal renses fra tid til anden, bør du kun bruge noget specielt linsepapir til at tørre linsen af med. Når dit mikroskop til børn ikke er i brug, bør du opbevare det med en form for cover over, selv om et mikroskop kan være ret dekorativt i hjemmet. Husk, at et mikroskop til børn stadig er et fintfølende instrument – men hvis du og dit barn behandler det korrekt, vil det være en uudtømmelig kilde til fascination, glæde og viden.

Mikroskopsæt til børn og mikroskoper med børnevenlige features

Vi har også mikroskopsæt, hvor du får en komplet begynderpakke med meget af det tilbehør, som er godt at begynde med, når man vil have bred indsigt i den fascinerende verden, et mikroskop giver adgang til. Du kan også finde USB-mikroskoper, der er lette at slutte til en computer for bedre at kunne visualisere de mikroskopiske iagttagelser. Gå på opdagelse i en verden af muligheder og vælg et mikroskop til dit barn, som læner sig op ad nogle af de interesser, han eller hun i forvejen har. De giver gode muligheder for at fastholde interessen og den sunde, videnskabelige nysgerrighed.

Hvilket mikroskop passer bedst til dit barn?

Hvis du har behov for at få mere at vide om, hvilket mikroskop der passer bedst til dig og dit barns behov, er du naturligvis velkommen til at kontakte os for at få personlig rådgivning herom. Vi har også lavet en udførlig guide om mikroskoper her, så det kan blive klogere på, hvad der er det rigtige at vælge. Hvis ikke mikroskopet er til en gave, er I også meget velkomne til at kigge ud i vores showroom i Aalborg, hvor I kan se nærmere på de forskellige modeller, inden I beslutter jer for, hvilket et det skal være.