Monokikkerter

En monokularkikkert, også kaldet monokikkert, er en kikkert designet til at bruge med ét øje. Det kompakte design gør, at den passer nemt i enhver lomme, taske eller bildør. Den er dermed perfekt til ture i naturen eller ved sports- og kulturelle begivenheder, hvor du vil have alle detaljer med.

31 varer

pr. side

De mange fordele ved at vælge en god monokikkert

Som navnet antyder, er en monokikkert designet til at bruge med ét øje. Og siden de fleste mennesker nok er mest bekendt med en konventionel kikkert, hvor man skal bruge begge øjne, bliver monokikkerten ofte overset en lille smule på markedet. Det er der dog slet ikke nogen grund til. At du vælger den ene form for kikkert frem for den anden kommer med garanti ikke til at resultere i, at du fortryder dit valg, siden de to former for kikkerter er ret ens. Alligevel er der nogle fordele ved monokikkerten, som du bør tage højde for, når du er på udkig efter en ny kikkert.

Er du i tvivl om noget, er du meget velkommen til at kontakte os for råd om, hvilken monokikkert, der passer bedst til dit behov. Du kan også sammenligne de monokikkerter du finder her på siden med alle vores andre kikkerter, for at finde ud af, hvad der passer bedst til dig.

Monokikkerter er et prisvenligt alternativ

En af fordelene ved at vælge en monokikkert er prisforskellen sammenlignet med de binokulære kikkerter. Man kan betragte en monokikkert som et teleskop i ministørrelse. I så fald vil en konventionel kikkert være to miniteleskoper, der er sat sammen. Et til hvert øje. Men udviklingen inden for optik er hele tiden i bevægelse, og i dag kan det lade sig gøre at få stor optisk kraft – selv i en forholdsvist lille monokikkert.

Nem at tage med på farten

Det er klart, at der kan være mere power i en kikkert, jo større den er. Og det er måske netop her, at monokikkerten har en fordel. For med en monokikkert med en bestemt forstørrelsesgrad og objektivstørrelse får du en kikkert, der er omtrent halvt så stor i størrelse og halv så tung som en almindelig kikkert med samme specifikationer. Det betyder, at en monokikkert i højere grad også kan kommes i lommen på din jakke eller din rygsæk for nem og bekvem adgang til den, mens du er på farten eller på opdagelse i naturen. En god monokikkert er ofte så let, at den kan bæres i en rem om håndleddet, hvor de fleste almindelige kikkerter med den samme kraft typisk kommer med en rem, der er beregnet til at tage rundt om halsen.

Der er naturligvis tale om ganske subtile forskelle – men det betyder faktisk, at du altid har din monokikkert lige ved hånden, så du hurtigt kan få bragt den op til øjet, hvor den skal bruges. Så er du meget aktiv i naturen, hvor hvert eneste kilo ekstra vægt betyder en del, kan du med fordel overveje at kigge efter en monokikkert.

Monokikkerter med ekstra funktioner

Monokikkerter kan – ligesom de andre typer af kikkerter, der er beregnet til at tage med rundt – fås i en række konstruktioner, der gør de pågældende monokikkerter vandtætte, dugfri og stødsikre m.m. Det betyder dog, at du ofte betaler lidt ekstra for en monokikkert med de ekstra funktioner og sikkerhedsforanstaltninger. Men det kan meget vel vise sig at være det værd, da en monokikkert er et værdifuldt redskab til udendørsbrug, hvor den ofte bruges under påvirkning af det omskiftelige vejr. Den bedste monokikkert, som du kan få, er derfor en kikkert, som kan tåle lidt slag eller et fald og stadig fungere upåklageligt.

Monokikkerter – hvad skal jeg være opmærksom på?

Monokikkerter kommer måske lidt til kort, når vi taler om bredden af synsfeltet, som din kikkert giver dig. Den største udslagsgivende faktor for dit synsfelt gennem en monokikkert er størrelsen af linserne. Jo større objektiver, jo større kan synsfeltet principielt være. Større linser lukker generelt også noget mere lys ind, hvilket i samspil med en række andre faktorer kan resultere i en højere detaljegrad og en langt bedre farvegengivelse. Større linser er dog dyrere end de mindre. Så du skal beslutte dig for, hvor meget performance du ønsker dig, når du er på jagt efter en ny monokikkert. Du skal dog være opmærksom på, at linsens størrelse ikke nødvendigvis kommer til udtryk gennem en højere forstørrelsesgrad, selv om monokikkerter med høj forstørrelsesgrad typisk også har større linser, så de kan lukke mere lys ind og skabe bedre detaljer i det, man ser.

Monokikkertens forstørrelsesgrad påvirker bredden af synsfeltet

Du skal også være opmærksom på, at når du vælger en monokikkert med en høj forstørrelsesgrad, er det på bekostning af bredden af synsfeltet. Generelt kan man sige, at du ser et indsnævret område meget mere tydeligt – men området, du er i stand til at se, er mindre. Det betyder, at hvis du er ude efter en optisk løsning, hvor du kan se så meget som muligt på én gang, er det sikkert ikke en monokikkert, der er den mest optimale løsning. Men et muligt alternativ er naturligvis også at gå specifikt efter en monokikkert, der ikke har så høj forstørrelsesgrad.

Pris og kvalitet går hånd i hånd

Ligesom det er tilfældet på mange andre områder, hænger pris unægtelig sammen med kvalitet, når du skal overveje, hvilken monokikkert der er den bedste til dig. Det betyder ikke, at du ikke kan få en god kikkert til en pris, der er overkommelig. Men man kan også betale for lidt og komme hjem med en kikkert, som man ikke vil få nær så stor fornøjelse af som en kikkert i bedre kvalitet.

Hos Kikkert-teleskophuset har vi flere årtiers erfaring og ekspertise i kikkerter og andre optiske redskaber. Det betyder også, at vi kun har kikkerter i vores sortiment, der lever op til vores egne krav om, at disse produkter skal have en vis kvalitet. Derfor kan du altid være sikker på, at du køber en kikkert, der vil give dig en god oplevelse, når du køber den hos os. Men pris og kvalitet er stadig størrelser, der er tæt forbundne, når vi taler om kikkerter.

En god tommelfingerregel

Fordelen ved monokikkerten er på den måde, at du kan spare nogle penge og stadig få en rigtigt god oplevelse, der er baseret på en fornuftig optisk kvalitet. For binokulære kikkerter er naturligvis konstrueret med dobbelt så mange optiske komponenter, der udgør den største værdi i en hvilken som helst kikkert. Det gør det muligt for dig at få en monokikkert i væsentlig bedre kvalitet for den samme pris.

En god tommelfingerregel er derfor, at du kan få en monokikkert billigere end en binokulær kikkert med de samme specifikationer – eller en monokikkert i meget bedre kvalitet til den samme pris. Hvis dit specifikke udgangspunkt er for få den bedst mulige optiske klarhed og objektivstørrelse for pengene, er en monokikkert et rigtigt godt bud på den perfekte løsning til dig og dit behov.