Jagtkikkerter

En jagtkikkert er et vigtigt redskab for enhver jæger. Med en jagtkikkert kan du se dyrene på lang afstand og vurdere om de er egnet bytte. Jagtkikkerter kommer i mange forskellige størrelser og former og er en vigtig investering at lave hvis man er en seriøs jæger.

Varer 1-36 af 103

Side
pr. side

Skal jeg bruge en kikkert beregnet til jagt?

Når man er jæger og jagtinteresseret, er det enormt vigtigt ikke at gå ned på udstyr. Et af jægerens vigtigste redskaber under jagten er en jagtkikkert. Med den rette jagtkikkert, kan man hurtigt finde frem til byttet og skabe overblik over scenariet på en måde, der slet ikke lader sig gøre med det blotte øje. Derfor er en god jagtkikkert grundlaget for at du får en god jagt.

Her på siden finder du alle de jagtkikkerter, som er tilgængelige i vores webshop lige nu. Du er naturligvis velkommen til at kontakte os for at få råd om, hvilken jagtkikkert, der passer bedst til dit behov. Du kan også sammenligne de kikkerter du finder med alle vores kikkerter, for at finde ud af, hvad der passer bedst til dig.

Rigtigt god jagt!

Sådan vælger du den jagtkikkert, der passer bedst til dit behov

Når det kommer til jagt, kan man fristes til at tro, at størst altid er bedst. Det er dog ikke helt tilfældet, når vi taler om jagtkikkerter. Her er en forstørrelsesgrad på mellem 7x og 10x nemlig mere end rigeligt – og det gælder desuden inden for alle gængse typer af jagt. For jo højere forstørrelsesgraden er, desto større er risikoen for, at billedet bliver ustabilt. Og der er næppe nogen jæger, der direkte har en særlig lyst til at udfordre sig selv med at stabilisere en jagtkikkert med en forstørrelsesgrad på 10x efter en strabadserende tur gennem terrænet. 

Det er dog mest et spørgsmål om smag og behag – og derfor er der også en del valgmuligheder, når du er på udkig efter en ny jagtkikkert, som du kan have glæde af i rigtigt lang tid fremover. Der findes for eksempel jagtkikkerter, som er enormt kraftige. Sisse kræver dog, at man som udgangspunkt medbringer et stativ, der kun er beregnet til at understøtte din jagtkikkert. Samtidig skal man overveje, om man overhovedet har lyst til at slæbe på så kraftig en kikkert, der uundgåeligt vejer meget mere end de mindre jagtkikkerter. Det har vist sig at være en ulempe for mange jægere gennem tiden.

Ud over forstørrelsesgraden skal du også tage stilling til størrelsen på objektiverne, når du skal købe en passende jagtkikkert. Objektivets størrelse er det andet tal af de værdier, du oftest ser fremgå som en del af de tekniske specifikationer til en jagtkikkert – eller en hvilken som helst anden kikkert, for den sags skyld. På en jagtkikkert kan der for eksempel stå 7x40. Det betyder at forstørrelsesgraden på den pågældende jagtkikkert er 7x, mens objektivet eller objektiverne er 40 mm i diameter. De fleste jagtkikkerter har objektiver i en størrelsesorden, der hedder 40 mm eller 42 mm. Det er en størrelse, der passer til langt de fleste konventionelle former for jagt beslægtet med jagt i den danske natur. 

Når vi tillægger objektivets størrelse en vis værdi, er det fordi, at jo større objektiv din jagtkikkert har, desto flere detaljer er du i stand til at se. En linse på 50 mm er dog betragteligt dyrere end en linse på 40 mm (i samme kvalitet) – men der kan være en hel verden til forskel. Det gælder særligt sent om aftenen, om natten eller under andre lyssvage forhold, hvor en jagtkikkert med en linse på 50 mm naturligvis suger mere lys ind. Så hvis du udelukkende påtænker at tage på jagt, når der er forholdsvist lyst, er en jagtkikkert med en objektivstørrelse på 40 mm mere end tilstrækkelig. Du skal dog være opmærksom på, at glas er tungt. Så en jagtkikkert på 50 mm er noget tungere, end en jagtkikkert på 40 mm. Hvis en lav vægt er særligt vigtig for dig, kan man også få jagtkikkerter med objektiver på 32 mm. Men det er således på bekostning af detaljegraden. Det er ikke anbefalelsesværdigt at vælge en kikkert til jagt med objektiver, der er mindre end 30 mm i diameter, da det sandsynligvis vil give dig et utilfredsstillende resultat – under på de tidspunkter, hvor der ikke er højt dagslys.

Vælg en jagtkikkert med alle de relevante features og funktioner

Når man er på jagt og ofte er i ét med naturen, sætter det også nogle særlige krav til det udstyr, man har med. Derfor er jagtkikkerter også en særlig kategori inden for kikkerter, der adskiller sig fra flere andre kikkerter, da de skal kunne holde til de udfordringer, man ofte møder, når man er på jagt. Det kan for eksempel anbefales at vælge en jagtkikkert med en form for gummicoating, der gør det lettere at håndtere kikkerten selv under våde eller fugtige vejrforhold. En jagtkikkert med gummicoating er også bedre beskyttet og er måske med til at sørge for, at din kikkert bliver ved med at være i god stand over længere tid end en kikkert uden coating. På samme måde kan det også anbefales at kigge efter en kikkert, der er vandtæt. En tæt jagtkikkert er også bedre sikret mod andre af naturens elementer, såsom støv og snavs. Du kan også få jagtkikkerter, der er er dugfri, da huset er fyldt med argongas, så objektiverne ikke kan dugge til under omskiftelige temperaturforhold udendørs.

Flere jagtkikkerter kommer også med en rem til at tage om halsen eller en taske, der beskytter kikkerten, der er et følsomt instrument, mod skader, ridser mv., når du ikke bruger den. På trods af en beskyttende gummicoating kan tab af kikkerten og stød på sigt for eksempel gå ud over vandtætheden på din jagtkikkert, og derfor kan det være en god ide at gå efter en jagtkikkert, der også er forholdsvist stødsikker. Som udgangspunkt kan man forvente, at en dyr jagtkikkert er fremstillet af nogle elementer i høj kvalitet. Det gælder naturligvis glasset, der er den primære faktor for kikkertens kvalitet, men også kvaliteten af de materialer, der er brugt for at beskytte kikkerten. Investerer du derfor i en lidt dyrere jagtkikkert, kan du også forvente af få en kikkert, som du kan have glæde af i rigtigt lang tid. At finde den rigtige jagtkikkert er i sig selv lidt ligesom jagt. Det kræver lidt tid og tålmodighed. Du bør gøre dig nogle overvejelser omkring, hvad du har brug for i din kommende jagtkikkert. Men er du fortsat i tvivl, er du naturligvis velkommen til at kontakte os for at få personlige råd og kyndig vejledning.